Badania: małe pociechy jedzą zbytnio dużo soli i cukru

Badania: małe pociechy jedzą zbytnio dużo soli i cukru
Category: inne
4 sierpnia, 2020

90 proc. dzieci w wieku od czasu roku do trzech latek je za dużo soli, 80 proc. za dużo cukru, pierwotnego dieta jest zbyt uboga w wapń i witaminę D a mianowicie wynika sposród badań zaprezentowanych w środę na konferencji prasowej w Warszawie.

Dzieci bardzo wcześnie uczą się nawyków żywieniowych rodziców – podkreślają profesjonalisci.

Z doswiadczenia wynika także, że tylko 45, 5 proc. dzieci w stulecia od roku do trzech lat ma prawidłowy zestawienie BMI (wskaźnik masy ciała). U 12, 5 proc. dzieci odkryto niedobór, natomiast u 14, 5 proc. – znaczny niedobór masy ciała. Nadwagę i otyłość ma wlasciwie 14, piec proc. i 13 proc. dzieci. Podkreślono, że mnóstwo ciała dziecka jest odzwierciedleniem niezbilansowanej diety.

„Dziecko jest świetnym obserwatorem. Nie będzie chciało zjeść nawet najpomyslniej przygotowanego posiłku, jeśli dzieki talerzu rodziców będzie zupełnie coś innego” – powiedziała prof. Halina Weker, kierownik Zakładu Żywienia w warszawskim Instytucie Matki i Maluszka. Podkreśliła, że ponad 60 proc. zbadanych dzieci halasuje potrawy przyrzadzane dla dorosłej części rodziny.

Uznała, że rodzice powinni zwracać większą uwagę, lub ich dieta jest urozmaicona, czy wydaje sie lekkostrawna, szeroka w warzywa, produkty zbożowe, mleczne, cytrusy. Przypomniała, że najlepsze są produkty naturalne, mało zaprogramowane lub szczególowego przeznaczenia żywieniowego dla małych dzieci. W nich zawartość cukru jak i równiez soli wydaje sie redukowana.

Weker podkreśliła, że nadmiar soli łączy się z postepem nadciśnienia tętniczego, zaburzeniami związanymi z przypadlosciami układu krwionośnego. Z kolei nadmiar cukru to prosta kosztowna do otyłości. Wyjaśniła, że witamina D wpływa na gospodarkę mineralną całego organizmu – jej ilość przekłada się na prawidłowy rozwój kośćca, lecz ma także wpływ w naczynia krwionośne. Niedobór wapnia w dzieciństwie zwiększa niebezpieczenstwo osteoporozy przy późniejszym stuleciu.

Z doswiadczenia wynika także, że dzienne spożycie przez dzieci witamin A, witamin z grupy B, witaminy C, fosforu, magnezu, cynku i miedzi znacznie przewyższa zalecane ilości. Weker wyjaśniła, że ma to związek z częstym karmieniem najmlodszych produktami wzbogaconymi witaminami już przez producentów.

Prof. Piotr Socha wraz z Centrum Zdrowia Dziecka na warszawskim rynku zwrócił uwagę, że większość małych pociechy jest przekarmiana. Podkreślił, że dziecko w tym wieku powinno jeść 4-5 razy dziennie, z czego 3 posiłki powinny być większe. „Natomiast pociechy jedzą kilkanaście razy w ciągu dnia. Podawane są im owoce, chrupki, słodycze” – zaznaczył. Podkreślił, że nabyta w dzieciństwie otyłość jest trudniejsza do zrzucenia. Ocenił, że najlepszym napitkiem dla dzieci wydaje sie woda, natomiast soki zawierają dużo cukru.

Badanie „Kompleksowa ocena rodzaju żywienia dzieci w stuleciu 13-36 miesięcy w Polsce” przeprowadzono na reprezentatywnej próbie 400 najmlodszych w stuleciu 13-36 miesięcy. Badanie zostało przygotowane poprzez Fundację Nutricia we współpracy z Instytutem Matki jak i równiez Dziecka. (PAP)

kno/ bno/ jra/